top of page
  • Writer's pictureUrednički tim

Teleoptik-Žiroskopi: Nije potrebna zamena nišana pri promeni kalibra na puški M19


25/08/2020

Modularna puška M19 (foto: mod.gov.rs)

Povodom teksta o pušci M19 i uvođenju novog kalibra Grendel, redakciji Balkanske bezbednosne mreže obratilo se preduzeće Teleoptik- Žiroskopi D.O.O sa pojašnjenjem da za M19 nije potrebna zamena nišana pri promeni kalibra.


Dopis ovog preduzeća koje je nosilac razvoja i proizvođač optoelektronskog nišana za pušku M19 odnosi se na pasus u kome se navodi da "nije jasno zašto se na M19 menja samo cev, a ne i nišani jer se meci dva kalibra razlikuju po karakteristikama. Nejasno je kako bi u borbi vojnici menjali cevi. Na prikazima nije pokazano ni kako se uporedo sa cevi menjaju optički nišani i da li je potrebno njihovo naknadno podešavanje."


U pojašnjenju koje potpisuje direktor Teleoptika-Žiroskopi inženjer Milan Nastić stoji da su optički nišani tog preduzeća razvijani u okviru projekta 1500+ dnevni i termovizijski nišani, kao i da su ti uređaji projektovani da se koriste odnosno postave na pušku M19.


"Nišani poseduju končanicu balističkog tipa koja omogućuje gađanje sa oba kalibra, koja može da koristi modularna puška M19, tako da zamena nišana pri promeni kalibra nije potrebna. Sve informacije i uputstva neophodne za korišćenje dnevnih i optoelektronskih uređaja su date u upustvima za upotrebu i rukovanje navedenim sredstvima", zaključuje se u pojašnjenju Teleoptika-Žiroskopi.


Redakcija Balkanske bezbednosne mreže se zahvaljuje preduzeću Teleoptik-Žiroskopi i gospodinu Nastiću na prosleđenom pojašnjenju. Tekst o uvođenju novog kalibra i pušci M19 odraz je želje stručne i zainteresovane javnosti da sazna više o razlozima za razvoj nekih novih sredstava i taktičko-tehničkih karakteristika koje nisu dovoljno dostupne javnosti jer zvanični izvori prezentuju uglavnom propagandne marketinške informacije. Navodna zaštita poverljivih informacija ne može biti obrazloženje za prikrivanje podataka pred domaćom javnošću koji se prezentuju na izložbama naoružanja u inostranstvu.



bottom of page