top of page
  • Writer's pictureUrednički tim

Vojnici S. Makedonije i Crne Gore u NATO borbenim grupama u Bugarskoj i Rumuniji

05/12/2022

Kontigentni Armije Severne Makedonije u kasarni Ilinden pred slanje u Rumuniju i Bugarsku (foto: arm.mk)

Armija Severne Makedonije uputila je kontingente u NATO borbene grupe u Rumuniji i Bugarskoj, a početkom 2023. u Bugarskoj će im se pridružiti i vojnici iz Crne Gore.


Severna Makedonija poslala je 30. novembra po jedan pešadijski vod u NATO borbene grupe Pojačane budnosti (NATO evA) u Rumuniji i Bugarskoj sa oklopnim vozilima Hamer, kamionima i terenskim vozilima.


Na fotografijama koje je objavilo Ministarstvo odbrane iz Skoplja, prikazani su vodovi vojnika od po 30 pripadnika, naoružani puškama M-4 i svaki vod ima po 6 lako oklopljenih vozila Hamer sa kupolama za naoružanje, po tri kamiona i dva džipa Lend Rover Difender.

Svečani ispraćaj vojnika u NATO borbene grupe u kasarni Ilinden (foto: arm.mk)

Svečanom ispraćaju u kasarni Ilinden u Skoplju prisustvovali su ministarka odbrane Slavjanka Petrovska i načelnik Generalštaba Armije Republike Severne Makedonije general potpukovnik Vasko Đurčinovski.


Severna Makedonija poslala je prvo pojačanje za NATO borbene grupe u junu 2022. godine i to po jedno odeljenje vojnika atomsko-biološko hemijske odbrane i artiljerije koji su u sastavu kontigenta Slovenačke vojske u Letoniji.


Vojska Crne Gore će posle prvobitnog predloga Skupštini Crne Gore da se u misije NATO u svrhu odgovora na krize pošalje do 20 pripadnika oružanih snaga, kao pojačanje NATO-u poslati do 60 pripadnika .


Podgorica će uputiti 36 vojnika u Bugarsku početkom 2023. godine. Oni će biti deo NATO borbene grupe u okviru Aktivnosti pojačane budnosti.


Vlada u Podgorici odlučila je da iz budžetskih rezervi sa 180.000 evra finansira obuku crnogorskih vojnika koja će se odvijati na poligonu Krivolak u Severnoj Makedoniji.


Obuka će se održati na Krivolaku jer u Crnoj Gori ne postoji poligon gde je moguće izvesti obuku u uslovima sličnim borbenim, sa artiljerijskom bojevim gađanjima, uvežbavanjima i korišćenjem naoružanja na oklopnim patrolnim vozilima JLTV Oškoš.

NATO borbena grupa u Bugarskoj (foto: nato.int)

Borbenu grupu NATO u Bugarskoj čine oružane snage Italije kao vodeće nacije, SAD, Albanije i domaćina Armije Bugarske. Sada su ima se priključili pripadnici Armije Severne Makedonije i od početka 2023. dolazi i Crna Gora.


NATO je proteklih meseci u okviru zadataka pojačane budnosti aktivirao četiri borbene grupe (u Slovačkoj, Mađarskoj, Rumuniji i Bugarskoj) kako bi pojačao istočno krilo nakon ruske invazije na Ukrajinu.


Prethodno je 2014. uspostavljeno Istureno borbeno prisustvo - NATO eFP (Enhanced Forward Presence) sa četiri borbene grupe u Estoniji, Letoniji, Litvaniji i Poljskoj.


Comments


bottom of page