top of page

Amerika nabavlja municiju za Ukrajinu u Grčkoj

07/12/2024 Sjedinjene Američke Države (SAD) pregovaraju sa Grčkom o kupovini velikih količina artiljerijske municije raznih kalibara, ukupne vrednosti 47 miliona dolara, koja će biti isporučena Ukrajini, prenose grčki mediji. Kako se navodi, reč je o ukupno 75.000 projektila kojima SAD pokušavaju da makar za nekovreme popune ispražnjene zalihe Ukrajine, koja već više od 20 meseci vodi intenzivan sukob sa Rusijom, u kojem je artiljerija imala noseću ulogu. Ako dođe do dogovora sa Vašingtonom, grčke oružane snage će iz svojih skladišta u Ukrajinu poslati 50.000 granata kalibra 105 milimetara, 20.000 granata kalibra 155 milimetara i oko 5.000 granata kalibra 203 milimetra. U grčkim medijima se taj posao sagledava sa pozitivne strane i naglašava da će sav novac otići za obnovu kapaciteta oružanih snaga te zemlje, kao i da će dokazati da se isplati investiranje u proizvodnju munucije i sa čisto komercijalne strane. SAD već neko vreme ulažu ogromne napore da obnovi istanjene ukrajinske zalihe artiljerijske municije, posebno za oruđa velikog kalibra. Indirektno je od Južne Koreje nabavljeno je 330.000 artiljerijskih granata kalibra 155 milimetara. Imajući u vidu da zakoni te zemlje zabranjuju da se naoružanje i municija šalju u ratom zahvaćena područja, SAD su posredovale u tom poslu kako bi se formalno “zaobišao” taj uslov. Prethodno su SAD iz svojih zaliha u Ukrajinu uputile više od dva miliona granata dok je Evropska unija obećala da će od njenih članica stići oko milion granata, iako je rok za njihovu isporuku neizvestan i u više navrata pomeran. Ipak, ni sa tim isporukama i planovima problem nije rešen jer se veruje da su ukrajinske potrebe na mesečnom nivou oko 90.000 granata raznih kalibara.S obzirom da Ukrajina ima kapacitete za proizvodnju municije kalibara od 122 i 152 milimetara, kao najvećih problem se nameće nabavka municije za haubice 155 i naročito 203 milimetra. Najveći haubički kalibar koji koriste i ukrajinska i ruska vojska je 203 milimetra, kojima se “hrane” samohodne haubice 2S7 Pion. Rusija ima više od 250 tih oruđa u aktivnoj upotrebi ili rezervi, dok je Ukrajina posle raspada SSSR nasledila nešto manje od 100 komada.
Neka od tih oruđa su prodata u poslednjih nekoliko decenija a po početku sukoba, ukrajinski Pioni su dekonzervirani i koncentrisani u 43. artiljerijskoj brigadi. Prema nezvaničnim podacima, ukrajinske baterije 2S7 maksimalno su ispaljivale po 50 granata dnevno, ali i to se poslednji put dešavalo na vrhuncu borbi oko Kijeva 2022. godine. SAD su svoja poslednja artiljerijska oruđa kalibra 203 milimetara izbacili iz upotrebe još 1994. godine tako da su, u tom pogledu, Ukrajini mogli da pošalju svega oko 10.000 granata. Ta količina, ovim tempom, za sve aktivne ukrajinske Pione obezbeđuje svega nekoliko dana intenzivne borbe. Pokušaj rešenja tog problema pronađen je u Grčkoj, čija armija i dalje ima značajne zalihe municije u tom kalibru za američka artiljerijska sredstva koja je zadržala u upotrebi. Dugoročno, međutim, čak ni to neće rešiti problem jer su potrebe ukrajinskog sukoba tako velike da ni sva skladišta američkih saveznika neće moći da dugoročno servisiraju tu potrošnju.

Amerika nabavlja municiju za Ukrajinu u Grčkoj

07/12/2024 Sjedinjene Američke Države (SAD) pregovaraju sa Grčkom o kupovini velikih količina artiljerijske municije raznih kalibara,...

bottom of page