top of page

Intenzivni vojni kontakti Srbije i Zapada

30/11/2022 U poslednja dva meseca učestali su susreti zvaničnika Srbije sa visokim vojnim zvaničnicima Zapada i NATO. Najavljena je zajednička obuka sa vojskama SAD, Rumunije, Grčke i Slovenije.
Poseta predsedavajućeg Vojnog komiteta NATO holandskog admirala Rob Bauera Srbiji poslednji je u nizu zvaničnih sastanaka u oblasti vojne saradnje na liniji Srbija-Zapad. Admiral Bauer je prvo imao sastanak sa srpskim vojnim vrhom, a dočekao ga je načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović. Teme razgovora bile su aktuelna bezbednosna situacija u regionu i svetu, kao i saradnja sa snagama KFOR-a u južnoj srpskoj pokrajini Kosovo i Metohija, koje se tamo nalaze pod mandatom Saveta bezbednosti UN, ali su pod komandom NATO-a. Bauer je razgovarao i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i zajednički zaključak je da "treba izbeći dalju eskalaciju na Kosovu i Metohiji".
Intenzivniji kontakti sa zemljama Zapada počeli su u septemrbu posetom komandanta Nacionalne garde Ohaja general majora Džona Herisa. Tema poseta bila je vojna saradnja, general Heris imao je više zvaničnih sastanaka vojne i civilne prirode. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je Herisu Orden srpske zastava drugog stepena "za naročite zasluge u razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje i ukupnih prijateljskih odnosa Srbije i SAD".
Tokom posete delegacija Vazduhoplovstva Nacionalne garde Ohaja i posada aviona KC-135 kojim je kompletna delegacija došla u Srbiju, imala je ekspertske razgovore sa kolegama iz Ratnog vazduhoplovstva Vojske Srbije na temu bezbednosti letenja. Zatim je u Srbiju došao novi komandant Evropske komande za specijalne operacije Vojske SAD general major Stiven Edvards. Razlog posete bilo je prisustvo obeležavanju godišnjice Misije Halijard, odnosno spasavanja savezničkih pilota u Srbiji u Drugom svetskom ratu. Edvards je imao i sastanak sa načelnikom Generalštaba Vojske Srbije. Kako je navedeno u zvaničnom saopštenju – „na sastanku bilo je reči o aktuelnoj bezbednosnoj situaciju u regionu i saradnji Vojske Srbije i Oružanih snaga SAD, sa posebnim osvrtom na mogućnosti unapređenja saradnje specijalnih jedinica“. Intenzivirane su i aktivnosti u regionu. Tako je prvi čovek Vojske Srbije general Milan Mojsilović posetio Rumuniju. Zvanično je saopšteno da su vojske Srbije i Rumunije dogovorile da se u narednom periodu intenziviraju vojne vežbe i obuka, posebno specijalnih jedinica.
Delegacija u kojoj je bio i komandant 63. padobranske brigade brigadni general Nenad Zonić, posetila je 26. pešadijski bataljon u gradu Krajova, Vojnu akademiju u Sibinju i Multinacionalnu komandu NATO Korpusa Jugoistok gde je organizovan i taktičko-tehnički zbor naoružanja i vojne opreme.
Usledila je i poseta NGŠ generala Milan Mojsilovića Sloveniji , na poziv načelnik Generalštaba Slovenačke vojske general majora Roberta Glavaša. I tokom ove posete dogovoreno je da se u narednom periodu intenzivira vojna saradnja, konkretno u domenu zajedničke obuke. Srpska delegacija posetila je i 132. planinski puk Slovenačke vojske u mestu Bohinjska bela. Nedelju dana kasnije delegacija Vojske Srbije posetila je Oružane snage Grčke . Načelnici generalštabova generali Milan Mojsilović i Konstantinos Floros razgovarali su o mogućnostima za unapređenje vojne saradnje, ali i podršci Grčke teritorijalnom integritetu Srbije na Kosovu i Metohiji. Srpska delegacija posetila je i glavnu bazu grčkog ratnog vazduhoplovstva "Tanagra".
Na sajtu Ministarstva odbrane Srbije u rubrici "Međunarodna vojna saradnja" navedeno je 5 aktivnosti razgovora delegacija nižeg nivoa na temu saradnje u oblasti odbrane, a koje su održave u septembru i oktobru.
Beograd je posetio i novi komandant KFOR-a italijanske general major Mikele Ristučo, s tim da to nije aktivnost međunarodne vojne saradnje već redovni sastanak koji načelnik Generalštaba Vojske Srbije ima sa svakim novim komandantom međunarodnih snaga u južnoj srpskoj pokrajini.
Aktivnosti vojne obuke neborbenog karaktera nisu prekidane i pored moratorijuma na obuku i vojne vežbe sa partnerima koji je Vlada Republike Srbije donela krajem februara, a zbog početka rata Rusije i Ukrajine. Kako je Balkanska bezbednosna mreža već pisala, najviše aktivnosti ima u Centru Atomsko-biološko-hemijske odbrane u Kruševcu. Krajem oktobra organizovana je jednonedeljna obuka za detekciju toksičnih materija za 26 pripadnika Oružanih snaga Kraljevine Španije.
Takođe, 24. oktobra u Srbiji počeo dvonedeljni Međunarodni kurs civilno-vojne saradnje koji pohađaju oficiri i podoficiri iz Vojske Srbije i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije, SAD, Holandije i Crne Gore, kao i iz civilnih institucija Republike Srbije.
Od izbijanja rusko-ukrajinskog rata, nije bilo nijedne zvanične aktivnosti sa Oružanim snagama Ruske Federacije osim njihovog zvaničnog prisustva na događajima kao što su polaganje venaca ili obeležavanje važnih datuma iz Drugog svetskog rata.

Intenzivni vojni kontakti Srbije i Zapada

30/11/2022 U poslednja dva meseca učestali su susreti zvaničnika Srbije sa visokim vojnim zvaničnicima Zapada i NATO. Najavljena je...

bottom of page