top of page

KSB i SAD na Kosovu uvežbavaju odbranu od mogućeg ruskog napada

29/04/2023 Kosovske snage bezbednosti (KSB) obavile su poslednje pripreme za učešće u zajedničkoj vojnoj vežbi pod nazivom "Branilac Evrope 23" ( Defender Europe 23 ) zajedno sa oružanim snagama SAD, koja na Kosovu počinje krajem aprila i traje do 23. juna.
Reč je o vežbi koja treba da demonstrira postojanje kredibilne sile za odbranu NATO saveznika od eventualnog ruskog napada a pripreme KSB izvedene su u kasarni "Adem Jašari" u Prištini, u prisustvu komandanta te formacije general-potpukovnika Baškima Jašarija i ministra odbrane Armenda Mehaja.
Jašari je izrazio uverenje da će KSB u naredna dva meseca potvrditi svoju sposobnost da izvodi vojne vežbe velikih razmera, dok je Mehaj najavio da će ministarstvo na čijem je čelu pružiti punu podršku sličnim aktivnostima kako bi se dokazalo postojanje kapaciteta za interoperabilno delovanje sa saveznicima Kosova.
Mnogo više od usko stručnog i eksplicitno vojnog značaja, očigledno je da Vladi Kosova glavni cilj predstavlja da afirmiše KSB ali i visok nivo vojno-političkih odnosa sa svojim glavnim saveznicima - SAD i NATO.
Kako je navedeno u medijima, za te potrebe KSB će u vežbi upotrebiti dva od ukupno tri bataljona kojima raspolaže, što je procenjeno na oko 1.300 ljudi. Jake snage SAD stižu u Evropu Sa američke strane, vežba "Branilac Evrope 23" predstavlja deo provere sposobnosti čitavog NATO da zaštiti saveznike od projektovane ruske invazije, a u tu svrhu na teritoriju Zapadnog Balkana biće prebačena jedinica ranga divizije iz SAD.
Procena je da će Amerikanci upotrebiti oko 9.000 pripadnika svojih oružanih snaga a da će u tom uvežbavanju konvencionalnog sukoba sa Rusijom biti angažovano još oko 17.000 savezničkih vojnika širom Evrope.
Vežba će trajati nešto manje od dva meseca i u njoj će učestvovati gotovo sve zemlje i teritorije oko Srbije. Kosovski albanci će u vežbi koristiti sva relevantna oklopna vozila kojima raspolažu a od artiljerije će upotrebiti minobacače. Čitava vežba počela je još početkom marta, iskrcavanjem prve američke tehnike u grčkim lukama, a aktivnosti su se obavljale ili će se tek sprovoditi po čitavoj Evropi.
Cilj je proveriti gotovost snaga i sposobnost angažovanja naoružanja u slučaju potrebe, pa je procenjeno da će u tu svrhu iz magacina širom Evrope i biti raskonzervirano gotovo 13.000 primeraka borbene tehnike.
Preko luke Drač u Albaniji vojni efektivi SAD biće prebačeni ka Hrvatskoj i Grčkoj, a u vežbi će pretežno učestvovati pripadnici nacionalnih gardi Minesote i Ajove.
Na taj način se šalje i snažna politička poruka da je Srbija, iako neutralna i sa većinskim raspoloženjem stanovništva da se svrsta na stranu Rusije, zapravo više nije doživljena kao opasnost, jer se nalazi duboko unutar teritorije pod jasnom kontrolom NATO zemalja. Pretpostavka je da će u toku vežbe biti korišćena iskustva iz aktuelnog rata u Ukrajini pa će se stremiti unapređenju sposobnosti dalekometne artiljerije i snaga PVO.
U tom smislu, KSB će biti od zanemarljivog značaja jer ne raspolažu potrebnim naoružanjem, ali će zato biti angažovani kapaciteti SAD sa višecevnim lanserima raketa Himars, kao i PVO snage Rumunije i Italije.
Interesantno je da su sa spiska učesnika vežbe "ispale" oružane snage BiH zbog loše sprovednih priprema, mada nije jasno da li to može biti i posledica navodno dobrih političkih veza koje predsednik Republike Srpske Milorad Dodik ima sa Moskvom.

KSB i SAD na Kosovu uvežbavaju odbranu od mogućeg ruskog napada

29/04/2023 Kosovske snage bezbednosti (KSB) obavile su poslednje pripreme za učešće u zajedničkoj vojnoj vežbi pod nazivom "Branilac...

bottom of page