top of page

Pentagon šalje u Njujork jedinicu za posmrtne poslove i 1,000 lekara

11/04/2020 Njujork je postao epicentar epidemije korona virusa u SAD. Zbog prepterećenosti zdravstvenog sistema "velike jabuke" Pentagon je u taj grad uputio jedinicu za posmrtne poslove, hiljadu vojnih lekara i podigao najveću privremenu bolnicu na kontinentu. SAD ima najveći broj obolelih od korona virusa u svetu. Prema podacima od 11. aprila u toj državi je pola miliona zaraženih i preko 18,000 preminulih osoba od COVID-19. Najgrouženija je država Njujork. Do 11. aprila zabeleženo je 7,844 preminulih i 170,512 zaraženih, od čega većina u istoimenom gradu. To je zdravstvene i pogrebne službe Njujorka stavilo pred test kakav nije zabeležen ni tokom napada 11. septembra 2001. godine. Kako bi se izbegao scenario iz italijanskih gradova sa nedovoljnim brojem postelja za bolesne i gde su preminuli polagani u crkve ili na ulice, njujorškim bolnicama i vlastima sada pomažu vojska, nacionalna garda i federalne agencije. Sekretar u Ministarstvu odbrane zadužen za Kopnenu vojsku Rajan Makarti je 9. aprila potvrdio je da se jedinica za posmrtne poslove, odnosno 111. pozadinska četa ( 111th Quartermaster Company) raspoređuje u Njujork. „Garantujem vam da ćete otići“, poručio je Makarti vojnicima ove jedinice u bazi Fort Li u Virdžiniji. On je rekao da će morati da rade svoj posao dokle god se ne pronađe vakcina i da se psihički pripreme za ono što ih čeka. Prema navodima Njujork tajmsa 42 oficira ove jedinice pomagaće njujorškim vlastima u upravljanju mobilnim gradskim mrtvačnicama. Kako bi se rasteretio zdravstveni sistem grada Njujork je nabavio 45 mobilnih mrtvačnica a još 85 uputila je federalna agencija za vanredne situacije. 111. pozadinska četa koja se sada šalje tamo raspolaže sopstvenim vozilima tog tipa.
Procenjuje se da će na taj način gradske bolnice i mrtvačnice biće rasterećene trenutnog pritiska i nedostatka kapaciteta. Paralelno sa tim u Njujork stiže preko 1,000 vojnih lekara i drugog medicinskog osoblja kako bi pomoglo sve većem broju obolelih. Oni će raditi u kongresnom centru Džejkob K. Dževic na Menthetnu koji je inžinerijski korpus SAD pretvorio u najveću privremenu bolnicu na severnoameričkom kontinentu sa 2,500 ležajeva. Centar je prvobitno bio namenjen za prihvat neinfektivnih pacijenata iz njujorških bolnica ali sada je stavljen u funkciju borbe protiv epidemije. U Njujorškoj luci nalazi se vojni brod bolnica USNS Komfort (Comfort) sa 1,000 ležajeva. Njega je američko ministarstvo odbrane takođe odlučilo da koristi za lečenje obolelih od korona virusa. Američki pristup upotrebe vojske u vanrednim situacijama sa velikim brojem stradalih bio je primenjivan i u nekadašnjoj Jugoslaviji. Jedinice JNA su pomagale u asanaciji terena, odnosno uklanjanju i sahranjivanju posmrtnih ostataka posle katastrofalnog zemljotresa u Skoplju 26. jula 1963. godine, kada je poginulo više od 1.000 ljudi. Vojska je pomagala u raščišćavanju ruševina, pronalasku posmrtnih ostataka i njihovom sahranjivanju na gradskom groblju u Skoplju.

Pentagon šalje u Njujork jedinicu za posmrtne poslove i 1,000 lekara

11/04/2020 Njujork je postao epicentar epidemije korona virusa u SAD. Zbog prepterećenosti zdravstvenog sistema "velike jabuke" Pentagon...

bottom of page